Trivselregler

1. Gemensamma utrymmen. (Trapphus, hissar, soprum, trädgård)

Vi hjälps åt att hålla rent och snyggt i föreningens gemensamma utrymmen.

Trapphus städas regelbundet och ska därför hållas fria från saker som hindrar städning & utrymningsvägar. Växter får placeras i trapphusen så länge de sköts.

Hissar ska hållas rena. Thyssen-Krupp har serviceavtal. (Kontakta styrelsen vid problem med hissar.)

Soprum ska hållas rena, och sopor får ej placeras på golvet. (se även pkt.6)

Trädgården vårdas under ”städdagarna” & styrelsen ansvarar för gräsklippning.

2. Förråd/källare

Källare har privata förråd för respektive lägenhet, samt gemensam yta för förvaring av ex. utemöbler, grillar (rengjorda) och trädgårdsredskap. Dock får inte däck förvaras på grund av brandrisk.

Det ska noteras att bottenplattan i källaren normal släpper igenom 80-90% fukt, och att detta är mer än organiskt material klarar. av, så man bör vara medveten om att kartonger och liknande kan få mögel och skador om detta placeras direkt på golvet.

Man får inte stapla saker på rören som löper i förråden då detta kan skada rören, vilket man kan bli skyldig att ersätta.

3. Störande ljud

Vi undviker aktiviteter som innebär störande ljud, vardagar 22.00-07.00 & helger 22.00-09.00.
Vid renovering, fest eller andra aktiviteter som kan innebära olägenhet för grannar, bör grannar informeras i förväg. (se även pkt.10)

4. Djur (hundar katter, fåglar etc.)

Ägare ansvarar för husdjur. Hundar får ej släppas ut fria/ensamma i trädgården och ska rastas utanför föreningens område. Fåglar (undantaget burfåglar) får inte matas någonstans inom föreningens område – ej heller på balkonger.

5. Balkonger (grillning, parabol etc)

Grillning är tillåten på balkonger så länge det inte medför olägenhet för grannar, och så länge brandsäkerhet upprätthålls. Det är inte tillåtet att sätta upp parabol på balkonger, eller annan plats utomhus på fastigheten. (se även stadgar gällande balkong – renovering/målning)

6. Renhållning/återvinning

I soprummet finns sopnedkast för matavfall & restavfall, samt kärl för återvinning av glas, metall, tidningar, kartong/papp, plast, glödlampor m.m.

Sopor ska sorteras och placeras i rätt nedkast/kärl.

Alla sopor som inte ska slängas i soprummet, ska köras till återvinning av respektive lägenhetsinnehavare. Ingenting får lämnas utanför kärlen i soprummet.

7. Kök/toalett/avlopp

Vi respekterar att avloppen ska användas för att spola ut det de är avsedda för, och inget annat. Tops, bomullsprodukter, bindor, tamponger och annat avfall ska inte spolas ner i toaletten. Matfett bör inte spolas ut i köksvasken då det riskerar att framkalla stopp i avloppet.

8. Brandskydd

Vi värnar om brandskyddet och påminner om att kolla så brandvarnare fungerar, regelbundet. Det är även bra med brandfilt och brandsläckare i lägenheten.

9. Andrahandsuthyrning

Om du av något skäl vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ansöka om tillstånd från föreningen. Du ansöker om tillstånd genom att kontakta styrelsen och lämna in blankett för andrahandsuthyrning som finns att ladda ner på föreningens hemsida (under Dokument i högerkant). Att tänka på

  • Du får inte upplåta din lägenhet i andra hand om inte styrelsen gett sitt medgivande.
  • Det är alltid bostadsrättsinnehavaren som är ansvarig för att avgiften blir betald i tid, trivselregler följs o s v. 
  • Ansökan beviljas högst 1 år åt gången, sedan måste ny ansökan inlämnas

Andrahandsuthyrning enligt stadgarna Brfhytten 8, stadgar 2018:

19 § 

Bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Tillstånd skall tids- begränsas. Om styrelsen inte ger sitt samtycke till en andrahandsupplåtelse får bostadsrättshavaren ändå upplåta sin lägenhet i andra hand, om hyresnämnden lämnar tillstånd till upplåtelsen. Tillstånd ska lämnas om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke. Tillståndet ska begränsas till viss tid och kan förenas med villkor. Samtycke behövs dock inte, om en bostadsrätt har förvärvats vid exekutiv försäljning eller tvångs- försäljning enligt 8 kap bostadsrättslagen av en juridisk person som hade panträtt i bostadsrätten och som inte antagits till medlem i föreningen, eller om lägenheten är avsedd för permanent boende och bostadsrätten till lägenheten innehas av en kommun eller ett landsting. Styrelsen ska genast underrättas om en upplåtelseenligt tredje stycket.

10. Renovering/ombyggnation

Vi rekommenderar kontakt med styrelsen inför renovering/ombyggnad för att klargöra vad som gäller – men påtalar att ändringar i t.ex. bärande konstruktion, våtrumsutrymme, vatten/avlopp, ytterdörr/fönster & balkong alltid kräver styrelsens godkännande. Se även stadgar om renovering och ombyggnation. Fasaden består av betongelement som är tätade, således får ingeting skruvas upp på fasaden då det skulle kunna riskera att förstöra tätskiktet.

10. Städdagar

Föreningen kallar till gemensamma städdagar två gånger om året (vår & höst).
Det är normalt en söndag 3-4 timmar mitt på dagen. Om man inte kan medverka på städdagen, kan man få en uppgift att utföra under veckan efter städdagen. Kontakta i så fall styrelsen i förväg. Vi är glada att så många är med och hjälper till – och tar tillfället att umgås lite – och ser fram emot att nyinflyttade tar tillfället att vara med.

11. Cykelparkeringen

Endast vanliga cyklar (2 hjul) är tillåtna på cykelparkeringen, samt att det finns 4 st lådcykelplatser som är reserverade. För att få tillgång till dem måste man meddela styrelsen att man vill ställa sig i kö. Lådcyklar får ej parkeras på andra ställen inom föreningens områden. Be alltid om styrelsens godkännande innan du införskaffar denna typ av transportmedel om du har för avsikt att placera den på gården. OM ej plats finns så får man själv ombesörja parkering utanför föreningens område.